divendres, 27 de gener del 2012

Manifestació Social - 28 de gener

Ens trobem en un moment de greu crisi del sistema. Per què? Hom diu que és la conseqüència del malbaratament dels recursos públics; d’una mala praxis del sistema financer i d’unes polítiques governamentals molt qüestionables (inversions en infrastructures innecessàries, despeses de dubtós interès públic, permissivitat amb el frau fiscal, etc)
Les conseqüències de tot plegat ja les coneixem i molts les pateixen en primera persona: reducció de sous, pèrdua de drets laborals, acomiadaments, devaluació de la qualitat dels serveis públics i menys poder adquisitiu.

I si els serveis públics s’estan devaluant, l’educació pública també està en greu perill. Per què?

Þ   No s’augmenta la inversió en educació pública, sinó tot el contrari, mentre que hauria d'elevar-se, pel cap baix, fins al 6% del PIB, segons la Llei d'Educació de Catalunya.
Þ  S’està patint un degoteig constant de retallades que afecten, entre d’altres les plantilles als centres. Això provoca la massificació a les aules, amb unes ràtios molt altes i una deficitària atenció a la diversitat
Þ Es retallen també les despeses de funcionament dels centres, les assignacions pel manteniment dels mateixos i les beques.

Què podem fer des de la comunitat educativa?
1. Reclamar una educació igual per a tothom, garant de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats. Una educació que permeti la formació de persones crítiques i participatives; responsables, actives i compromeses en la construcció d’una societat justa i solidària
2. Plantar cara a les intencions que tenen alguns de privatitzar aquest i d’altres serveis públics (sanitat, etc). La càrrega fiscal que hem vingut suportant, tenia la contrapartida, entre d’altres, d’una educació pública i de qualitat per als nostres fills i filles, una sanitat pública i de qualitat per a tots els usuaris, etc. Però veiem que en un futur no gaire llunyà, tot i que continuarem pagant impostos, també haurem de pagar per l’educació dels nostres infants i joves, per la cura de la nostra salut ..., i això no ho podem permetre. No podem permetre que ens robin el nostre futur, i encara menys el dels nostres fills i filles.
També es fa necessari que des de la comunitat educativa, professorat i d’altres professionals; pares, mares i mainada, junt amb la ciutadania en general i els altres professionals i usuaris de la resta de serveis públics, plantem cara, prenguem el carrer pacíficament i fem sentir la nostra veu.
Tenim una oportunitat de fer-ho el proper 28 de gener, data en què està convocada una gran Manifestació Social, a totes les ciutats catalanes, i que a Lleida arrencarà de la Plaça de Ricard Viñes, a les 17:30 hores.
Aquesta manifestació ha estat proposada per Fòrum Social Català, que aplega més de 300 organitzacions i la Plataforma Prou Retallades. A més s’hi han adherit altres organitzacions i associacions i la Junta de Personal Docent de Lleida, així com altres juntes de personal de d’altres serveis públics.
Una altra política i una altra economia són necessàries! Un altra Catalunya i un altre món són possibles!